2006-03-29

stafettpinne från mocca.....

Vi får rösta när vi är 18 år, men inte handla alkohol på Systembolaget förrän vi är 20 år. Bör åldersgränsen på Systembolaget sänkas? Varför?


En enkel fråga trots dess egentliga komplexitet.

Man kan jämföra antal våldsbrott inklusive mord med årlig intagen mängd alkohol/person och se att de följer varandra kusligt nära. Under motbokstiden gick mordstatistiken ner i sverige... och sen gick den upp när vi fick handla fritt som vi ville igen... Nästan alla skoterolyckor och båtolyckor sker i berusat tillstånd.. och vi vet vilka risker det innebär för förare och medtrafikanter när man kör i alkoholpåverkat tillstånd...

Allt är gift och inte gift, endast dosen avgör om något är giftigt eller inte (Paracelcus)

alkohol är en av de få droger som påverkar alla celler i kroppen.. den väljer inte bara att sudda till hjärnan utan ger sig in i levern, tarmarna sädescellerna och allt annat... magsår, diabetes, muskelförsvagning och skador på lever och bukspottkörtel är vanliga hos alkoholister..


för jo det glömde jag ju säga.. alkohol är beroendeframkallande..

det är också en drog som passerar väldigt lätt över till fostret hos gravida, och dessutom ger otäcka hjärnskador hos barn som haft otur att få en mamma med smak för alkohol...

man har också sett i studier att ungdomar som får smaka alkohol hemma tidigt dricker mer som ung vuxen.. och således får mer och fler skador av sitt alkoholintag..

men ändå.. frågan kan bara besvaras med ett ja.... det borde vara åldersgräns 18 år på systembolaget.. det är den åldern som vi i samhällssverige har bedömt att vi är myndiga, dvs vuxna nog att fatta beslut och ta konsekvenserna av dem fullt ut...därför är det en omyndigförklaring av det svenska folket när storebror bestämmer att vi måste lägga till två år för att få ta oss ett rus på valfri plats... vi kan ju få dricka på lokal, under övervakning av hhrrm... ansvarstagande krögare..


jag gillar inte..och samtycker inte till kollektiv omyndigförklaring...vad jag än egentligen tycker om alkohol...därför blir svaret JA

grodan lämnar nu över stafettpinnen till åsiktskanonen med frågan:

vilka beslut fattar du som nybliven hälsominister för att svenska folket ska börja leva ett mer lust- och glädjefyllt liv?

8 kommentarer:

Peter Madison sa...

Jag kan ju ibland tycka att vi borde höja åldersgränsen för röstning.......!! Visst. Ett omyndighetsförklarande är det och således borde det införas en sänkning till 18år för alkoholinköp.

Anonym sa...

Heja Grodan! Bra skrivet och ämne till Åsiktkanonen.

Vi på Kantarellen sa...

Helt klart! För får man gifta sig, gå till val och gå ut i krig, då borde man vara stor nog att få köpa alkohol

Vi på Kantarellen sa...

En annan sak också. Det är nämligen OK att som artonåring handla sprit på restaurang. Är inte det konstigt?

Lyckliga Grodan sa...

javisst är det konstigt.. helt ologiskt ur en grodas perspektiv.

Batbut sa...

Snyggt jobbat - nästan så man skulle kunna tro att Du hade pratat om sådan däringa förut. Kroppen och spriten alltså.

Lyckliga Grodan sa...

uppväxt med en alkispappa.. field-work.. och så lite hemläxa.. så blev det..

Anonym sa...

Bra skrivet och jag är för 18 år och avskaffande av alla monopol eftersom staten inte sak konkurrera med privatpersoner en av huvudsaken med EU .... men tyvärr styrs Sverige av en minoritet socialister som lägger ner mer möda på att förhindra fler missbrukare när det mes relevanta är att hjälpa dem som redan har fallit in i missbruket. Tyvärr så fattar dem inte att man kan lägga ner resurser på tjänstemän som hjälper missbrukare , istället blir det flummig "säg nej till köpa ut" reklamer som jag tror mest bara är ren propaganda för att intala oss svenskar att systembolaget är bra ....